Ђачко ћоше


В ЕМИСИЈА “Ђачко ћоше”

Ученици и наставници Школе реализују пројекат дечије образовно–васпитне и културно-забавне емисије Ђачко ћоше у сарадњи са НТВ-ом, почев од јануара 2006. године. Децембра месеца 2005. године, директор школе и тим наставника, долазе на идеју да школа крене са емитовањем своје ТВ емисије како би представили талентовану и вредну децу нишких основних школа.
Обзиром да школа нема никакву техничку подршку која би испратила овакву идеју, група ентузијаста из школе обраћа се Нишкој телевизији за подршку реализације, тада већ именоване емисије Ђачко ћоше. Почетна замисао била је да се емисија емитује једном месечно у трајању 30-45 минута, почев од децембра месеца, закључно са јуном исте године. По добијању подршке Нишке телевизије, Тим се тада обратио и Бранку Митићу, редитељу многих дечјих емисија, за стручну помоћ.

И тако је прва емисија Ђачко ћоше рођена 27. 1. 2006. године. Емисија је тада имала осам рубрика.

Таленти – рубрика у којој су представљени таленти из свих основних школа на територији Нишa
Драги гости или гост песник – рубрика за познате личности из света песништва, музике, новинарства, спорта, образовања…
Музика за ваше уши – рубрика у којој су представљана талентованa деца из света музике са старијим и познатим гостима.
Спорт – рубрика у којој су представљане гране спорта које су одавно заборављене или су у повоју: стреличарство, рагби, уметничко пливање, ватерполо…
Свеже школске вести – рубрика посвећена вестима из наше школе и школе која је гост у нашој емисији.
Благовесник – тематска рубрика везана за предстојећи верски празник са обавезним гостом из реда свештенства.
Доктор или чика зуба – рубрика са здравственим радником, која је имала здравствено-образовни карактер
Квиз – рубрика у којој су се такмичиле екипе млађих разреда oсновних школа у свеукупном знању.

Како је време пролазило, сазревале су рубрике и редакција заједно са њима. „Чика Бранко“ је прешао у саветодавце, а родиле су се и нове рубрике: Сусрети пријатељства, Мој љубимац, Упознајте, и свака емисија је реализована са најмање тридесетак ученика различитих узраста. Кроз емисију је прошло доста познатих имена. Дечји писци: Добрица Ерић, Недељко Попадић, Саша Божовић, Виолета Јовић, Власта Ценић, Русомир Арсић, Вера Цветановић, Матија Бећковић, Небојша Озимић, Стојан Богдановић, Иванка Косанчић… Из света музике: Снежана Спасић, Ивана Илић; група Кербер; плесне школе Ла Луна и Елена и фолклорне групе Бранко и Десанка Максимовић. До 31. октобра, 2009. године, снимљено је 14 тематских емисија. Теме емисија су се провлачиле кроз цео садржај емисије, а биле су Љубав, Жена, Васкрс, Цар Константин, Никола Тесла, Нова година, Другарство, Срећа и радост, Пролеће, Очување здравља, Школа… Како је, по нашем сазнању, ово јединствен пример у Србији да школа има своју тв емисију (тема, сценарио, продукција, редакција) то нам је и жеља, да будемо у програму за децу на водећој држаној телевизији.

ПОДЛИСТАК Ђачко ћоше

На Савиндан, 2006. године, кад је истоимена ТВ емисија славила свој први рођендан,објављено је прво, новинско Ђачко ћоше. Захваљујући уреднику нишких Народних новина,Тимошенку Милосављевићу директору наше школе, Ненаду Стефановићу, заживела је једна лепа идеја, да се редови из ђачких оловака претворе у новинске чланке. Од тада, сваког понедељка у нишким Народним новинама освиће посебан ђачки кутак, шарен и весео, мудар, а понекад и посве озбиљан, јер никако другачије не треба третитати проблеме деце. То је једини новински садржај у читавој Србији који се бави темама из ђачког живота,у вишегодишњем континуитету. Угостили смо и многе познате личности у нашем ћошету,као што су: Матија Бећковић, Ивана Жигон, Зоран Ћирић…Бројне дечје песнике, рок музичаре, посећивали смо фестивале, концерте, представе и извештавали о истим. Пратили таленте,саветовали како да пребродимо проблеме детињстава…и то успешно и са задовољством радимо још увек.

УЧЛАНИ СЕ И ТИ И ПОСТАНИ ДЕО ЋОШКАСТЕ ДРУЖИНЕ!
Пишите нам! djackocose@gmail.com
Ивана Мирковић, наставник разредне наставе

Календар

април 2019.
П У С Ч П С Н
« мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Заштита животне средине

Архива активности