Istorijat

Наша школа, историја живота и велики културни центар свога краја, основана је 1962.године, ушушкана у Великотрновској улици број 4, поред Медицинског факултета.

Школа „21. мај“ свој првобитни назив носи од свог постанка па све до 2003. године када мења назив у „Цар Константин“. Наши ученици били су редовни гости на прослави Дана Армије, а на школској прослави официри ЈНА поздрављали су наше ученике и сви се заједно клањали сенима Фрање Клуза и Руди Чајевца чије бисте и данас стоје на улазу у нашу школу и симболи су узвишене и трајне вредности и тешког пута којим се пролазило до слободе и успеха.Оне су уједно биле и остале саставни део наше школе да подсећају на та знаменита имена.

 

У првој години постојања наше школе, кроз школу се чуо жагор и смех 1225 ђака распоређених у 30 одељења. Школске 1967/68. године било је укупно 2994 ученика смештених у 92 одељења у три школске зграде, у насељу Ћеле кула и у насељу Габровачка река.

Те године, Дан школе је посебно прослављен јер је у дворишту подигнут споменик Руди Чајевцу и Фрањи Клузу, нашим првим партизанским пилотима. Школска 1969/70. година завршава се са 3252 ученика распоређена у 97 одељења, а 1970/71. Године почиње са 3322 ученика у 101 одељењу. Почетак 1971/72. године био је у знаку поделе школе у три засебне школе: ОШ „Ћеле-кула“, ОШ „Бранко Миљковић“ и ОШ „21. мај“. Извршена је прерасподела ученика и наставника. Наша школа је тада имала 1500 ученика распоређених у 46 одељења.

Школске 1972/73. године уведена је кабинетска настава, односно специјализоване учионице у којима су концентрисана сва потребна наставна средства за рад наставника у одређеној области. Наредне, 1973/74. године, урађен је пројекат за изградњу целодневног боравка, а 1974/75. почела је градња на 820 квадратних метара, 4 учионице, 2 просторије за рекреацију, кухиње и трпезарије. Те године, на основу резултата са такмичења, школа у укупном пласману осваја прво место у Општини. Године 1975./76. завршена је изградња боравка. Уведена је предметна настава свим одељењима четвртог разреда из српскохрватског језика, математике и техничког образовања и примљен је нови кадар за те предмете. И ове године је наша школа имала најбоље резултате на такмичењима у Општини Ниш. Следеће, 1976/77. године, школа по други пут осваја прво место, добија диплому и новчану награду на основу вредновања резултата рада на такмичењима. Школска 1978/79. година значајна је по томе што је 27.12.1978. године у Народном позоришту наша школа проглашена за најбољу и додељено јој је прво место у такмичењу школа под називом „Школа, културни центар своје средине“. Те године школа у трајно власништво добија статуу“ Вука Стефановића Караџића“, с обзиром на то да је трећи пут освојила прво место. Следеће, 1980/81. године, школа се опет дели. Један број ученика и наставника одлази у ОШ „Едвард Кардељ“ сада ОШ „Свети Сава“. Школска 1987 /88. година у знаку је братимљења са ОШ „Христо Узунов“ из Охрида.

Школска 1991 /92. година карактеристична је по томе што је 27.1.1992. године, први пут од постанка школе, свечано обележен Дан Светог Саве. Од школске 2002/03. године интензивно се ради на оплемењивању и уређењу школског простора као и на осавремењавању наставе новим наставним средствима. Те године започети су и први пројекти: Школско развојно планирање и семинари о реформи школства. Школске 2004/05. школа је ушла у Пројекат за децентрализацију. Организована је информатичка обука за раднике школе и постављен је сајт школе.

Школске 2005/06. године имамо 781 ученика. Од тада се обележава Дечја недеља под слоганом „Свет по мери детета“, промовишу се дечја права и обавезе, организује се Дечји вашар, хуманитарна акција Деца деци. Прваци се примају у Дечји савез Србије свечаном приступницом и садњом Дрвета генерације у Парку генерације. Ове године ученици и наставници школе реализују пројекат дечије образовно васпитне и културно забавне емисије „Ђачко ћоше“ у сарадњи са Нишком телевизијом. Од школске 2006/07. године при школи раде две предшколске групе које редовно учествују у школским манифестацијама.

У сарадњи са „Народним новинама“,школа је добила прилику да једном недељно презентује подлистак „Ђачко ћоше“ у поменутом локалном листу. Од школске 2008./09. године, на иницијативу Савета родитеља, у школи постоји физичко обезбеђење и PANIC тастер. Школске 2010. године на трибини организованој на Дан школе презентован је пројекат под називом „Ми заслужујемо најбоље“ у организацији тадашњих и бивших чланова Ученичког парламента. Циљ пројекта је да јавним промовисањем дечијих права за квалитетно образовање се скрене пажња широј јавности пре свега људима из образовања на потребу побољшања тренутног стања у образовању нудећи могући модел реформе образовања. Охрабрујуће мишљење о пројекту као и обећање да ће ова идеја бити узета у обзир приликом предузимања мераза унапређивање система образовања у нашој држави,дао је министар Жарко Обрадовић. Други значајнији пројекат покренут је 2011. године,под називом „Ми вас не заборављамо“. Да бисмо сачували од заборава значајне личности које нису српског порекла, а које су дале и дају велики допринос Србији и српском народу, организоване су изложбе на тему „Пријатељи Србије кроз историју“,а затим и трибине посвећене: Мирку Шоуцу, Тимоти Џон Бајфорду, Вери Јефтимијадес, Матији Бећковићу, Стеву Жигону. Последњих година школа броји преко 900 ученика. Амбициозан и мотивисан колектив школе ради, како на свом стручном усавршавању и примени стечених знања и вештина, тако и на побољшању и осавремењавању просторних услова школе. Наши ученици годинама уназад постижу завидне резултате из школских и ваншколских активности, на такмичењима републичког и међународног нивоа. Запажен је и успех наших ученика на квалификационом испиту за упис у средње школе. Све ово утицало је на афирмисање наше школе што позитивно утиче на опредељење родитеља при избору школе за упис првака. Дакле, у овој школској години укупан број уписаних ученика je1085, распоређених у 41 одељење. Дан наше школе је 3. јун, дан када је Цар Константин проглашен за свеца у Православној цркви.

Ученици
ВАЖНА
ДОКУМЕНТА
Контакт информације

За сва питања и додатне информације на располагању вам је и контакт формулар.