Историјат школе


Историјат школе

Наша школа, историја живота и велики културни центар свога краја, основана је 1962.године, ушушкана у Великотрновској улици број 4, поред Медицинског факултета.

Школа „21. мај“ свој првобитни назив носи од свог постанка па све до 2003. године када мења назив у „Цар Константин“. Дан наше школе је 3. јуни, дан када је Цар Константин проглашен за свеца у Православној цркви.

Наши ученици били су редовни гости на прослави Дана Армије, а на школској прослави официри ЈНА поздрављали су наше ученике и сви се заједно клањали сенима Фрање Клуза и Руди Чајевца чије бисте и данас стоје на улазу у нашу школу и симболи су узвишене и трајне вредности и тешког пута којим се пролазило до слободе и успеха. Оне су уједно биле и остале саставни део наше школе да подсећају на та знаменита имена.

У првој години постојања наше школе, кроз школу се чуо жагор и смех 1225 ђака распоређених у 30 одељења.

Школске 1967/68. године било је укупно 2994 ученика смештених у 92 одељења у три школске зграде, у насељу Ћеле кула и у насељу Габровачка река. Те године, Дан школе је посебно прослављен јер је у дворишту подигнут споменик Руди Чајевцу и Фрањи Клузу, нашим првим партизанским пилотима.

Школска 1969/70. година завршава се са 3252 ученика распоређена у 97 одељења, а 1970/71. године почиње са 3322 ученика у 101 одељењу.

Почетак 1971/72. године био је у знаку поделе школе у три засебне школе: ОШ „Ћеле- кула“, ОШ „Бранко Миљковић“ и ОШ „21. мај“. Извршена је прерасподела ученика и наставника. Наша школа је тада имала 1500 ученика распоређених у 46 одељења.

Школске 1972/73. године уведена је кабинетска настава, односно специјализоване учионице у којима су концентрисана сва потребна наставна средства за рад наставника у одређеној области.

Наредне, 1973/74. године, урађен је пројекат за изградњу целодневног боравка, а 1974/75. почела је градња на 820m2, 4 учионице, 2 просторије за рекреацију, кухиње и трпезарије. Те године, на основу резултата са такмичења, школа у укупном пласману осваја прво место у Општини.

Године 1975/76. завршена је изградња боравка. Уведена је предметна настава свим одељењима четвртог разреда из српскохрватског језика, математике и техничког образовања и примљен је нови кадар за те предмете. И ове године је наша школа имала најбоље резултате на такмичењима у Општини Ниш.

Следеће, 1976/77. године, школа по други пут осваја прво место, добија диплому и новчану награду на основу вредновања резултата рада на такмичењима.

Школска 1978/79. година значајна је по томе што је 27.12.1978. године у Народном позоришту наша школа проглашена за најбољу и додељено јој је прво место у такмичењу школа под називом „Школа, културни центар своје средине“. Те године школа у трајно власништво добија статуу“ Вука Стефановића Караџића“, с обзиром на то да је трећи пут освојила прво место.

Школске 1980/81. године, школа се опет дели. Један број ученика и наставника одлази у ОШ „Едвард Кардељ“, сада ОШ „Свети Сава“.

Школска 1987/88. година у знаку је братимљења са ОШ „Христо Узунов“ из Охрида.

Школска 1991/92. година карактеристична је по томе што је 27.1.1992. године, први пут од постанка школе, свечано обележен Дан Светог Саве.

Од школске 2002/03. године интензивно се ради на оплемењивању и уређењу школског простора као и на осавремењавању наставе новим наставним средствима. Те године започети су и први пројекти : Школско развојно планирање и семинари о реформи школства.

Школске 2004/05. школа је ушла у Пројекат за децентрализацију. Организована је информатичка обука за раднике школе и постављен је сајт школе.

Школске 2005/06. године имамо 781 ученика. Од тада се обележава Дечја недеља под слоганом „Свет по мери детета“, промовишу се дечја права и обавезе, организује се Дечји вашар, хуманитарна акција Деца деци. Прваци се примају у Дечји савез Србије свечаном приступницом и садњом Дрвета генерације у Парку генерације.

Ове године ученици и наставници школе реализују пројекат дечије образовно васпитне и културно забавне емисије „Ђачко ћоше“ у сарадњи са Нишком телевизијом.

Од школске 2006/07. године при школи раде две предшколске групе које редовно учествују у школским манифестацијама.

У сарадњи са „Народним новинама“ школа је добила прилику да једном недељно презентује подлистак „Ђачко ћоше“ у поменутом локалном листу.

Од школске 2008/09. године, на иницијативу Савета родитеља, у школи постоји физичко обезбеђење и PANIC тастер.

Школске 2010. године на трибини организованој на Дан школе презентован је пројекат под називом „Ми заслужујемо најбоље“ у организацији тадашњих и бивших чланова Ученичког парламента. Циљ пројекта је да се јавним промовисањем дечијих права за квалитетно образовање скрене пажња широј јавности, пре свега људима из образовања, на потребу побољшања тренутног стања у образовању нудећи могући модел реформе образовања. Охрабрујуће мишљење о пројекту као и обећање да ће ова идеја бити узета у обзир приликом предузимања мера за унапређивање система образовања у нашој држави, дао је министар Жарко Обрадовић.

Други значајнији пројекат покренут је 2011. године под називом „Ми вас не заборављамо“. Да бисмо сачували од заборава значајне личности које нису српског порекла, а које су дале и дају велики допринос Србији и српском народу, организоване су изложбе на тему „Пријатељи Србије кроз историју“, а затим и трибине посвећене: Мирку Шоуцу, Тимотију Џону Бајфорду, Вери Јефтимијадес, Матији Бећковићу, Стеву Жигону.

Последњих година школа броји преко 900 ученика. Амбициозан и мотивисан колектив школе ради, како на свом стручном усавршавању и примени стечених знања и вештина, тако и на побољшању и осавремењавању просторних услова школе. Наши ученици годинама уназад постижу завидне резултате из школских и ваншколских активности, на такмичењима републичког и међународног нивоа. Запажен је и успех наших ученика на квалификационом испиту за упис у средње школе. Све ово утицало је на афирмисање наше школе што позитивно утиче на опредељење родитеља при избору школе за упис првака.

Од 2008. године ученици наше школе, који су обучени за вршњачке медијаторе, примењују вештине ненасилне комуникације и вршњачког посредовања у свакодневном контакту са ученицима уз подршку Тима одраслих за медијацију.

Свесни друштвеног значаја даровитих и талентованих ученика који су одувек били носиоци цивилизацијског напретка и главни развојни ресур друштва, наша школа ради на раној идентификацији даровитих ученика, пружа подршку и ствара услове за њихов развој и Негујемо хуманост, разумевање, безбедност, креативност и пре свега, поштујемо индивидуалност.

Календар

мај 2019.
П У С Ч П С Н
« апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Заштита животне средине

Архива активности