Еко школа " Цар Константин "

За викенд се у веома успешној организацији Планинарског друштва „Преслап“ око осамдесет планинара – наставника, ученика и њихових родитеља – попело на врх Кусача, обележивши тиме 11. децембар, Међународни дан планина. На сам тај дан, у дворишту школе се на јарболу завијорила зелена застава. 

Зелена застава је признање које је школа недавно добила. Према оцени националних амбасадора одрживог развоја и животне средине, школи „Цар Константин“ је додељен сертификат о стеченом статусу међународне Еко школе. Сертификат се додељује за достигнућа у спровођењу и унапређивању образовања о одрживом развоју и сталном побољшању по питањима животне средине у самој школи и њеној широј околини. Зелена застава је симбол који иде уз ово признање.

На симболичан начин, на Међународни дан планина, у присуству ученика, наставника, родитеља и званица, уз пригодан програм је организована свечана церемонија подизања зелене заставе.

Хор школе је извео химну „Планета“, прочитани су кодекси Еко школе, ученици су говорили еколошке песме песникиње и еколога Леле Стојановић, која је овом приликом била специјални гост школе, а драмска секција млађих разреда  је извела еколошку представу „Бацај отпад где је знак, тако ради добар ђак“ учитељице Драгославе Веселиновић. Приређена је и модна ревија на којој су ученици носили моделе са темама рециклажа и циркуларна економија. Посебну атракција ревије су били предшколци који су као прави манекени носили моделе од рециклажних материјала које им је припремила васпитачица Душица Ђорић. Након програма у холу, скуп се преселио у двориште школе где су вредни ученици, чланови еко патрола, Маша Цветковић и Михајло Цветковић подигли на јарбол зелену заставу.

Застава је остала да лепрша на поветарцу, чекајући неку нову активност, ка освајању нових врхова и даљих активности на спровођењу програма заштите животне средине и одрживог развоја.