Evropski dan jezika

Evropski dan jezika obeležiće se u okviru tematske nedelje – Znamenitosti, jezici i hrana evropskih zemalja, i u okviru tematskog meseca o pismenosti i jezicima, od 20. do 24. septembra 2021. u korelaciji stručnih veća stranih jezika, srpskog jezika i muzičke kulture.

Aktivnosti po danima i razredima:

22-24.9.

4. razred: priređena izložba suvenira i obeležja razičitih evropskih zemalja koju su posetili učenici mlađih razreda, od prvog do četvrtog razreda u organizaciji Dragane Stanimirović i Valentine Banković.

5. razred: izloženi posteri sa motivom Ljubav, ili Pozdravi na što više različitih evropskih jezika u organizaciji Aleksandre Zlatanović Mitković.

6. razred: izloženi posteri o tradicionalnoj hrani evropskih zemalja organizaciji Valentine Banković, Aleksandre Srdanović, Saše Stojadinovića, Zorane Petrović); takođe, u saradnji sa nastavnicom srpskog jezika Milenom Jevtić, učenici 6. razreda napisale su i prevele pesmu i napisale na posterima, na srpskom, nemačkom i engleskom jeziku i napravili Power Point prezentaciju.

7. razred – izloženi posteri i zanimljivosti o znamenitostima, obeležjima i poslovicama evropskih država i gradova u organizaciji Vesne Stevanović, Aleksandre Srdanović, Saše Stojadinovića, Zorane Petrović);

8. razred – izloženi posteri i zanimljivosti o znamenitostima, obeležjima i poslovicama evropskih država i gradova u organizaciji Jelene Mitić, Aleksandre Srdanović, Saše Stojadinovića, Mirjane Stajković).

U hodniku škole postavljena je 3D slika koju je donirao EU info kutak, zajedno sa natpisima i karticama sa ispisanim pojmovima sa slike na sva tri strana jezika koji se uče u školi, gde su fotografisani učenici i nastavnici.

24.9.

U holu škole je za starije razrede, od petog do osmog, organizovan kviz znanja o evropskim jezicima u kome su učestvovali predstavnici svih odeljenja, koji su na lap topu sa projektorom radili kviz, uz tehničku i kreativnu podrsku nastavnice Muzičke kulture, Ane Rančić, a u pozadini je puštana muzika različitih evropskih zemalja (popularne pesme sa evrovizija). Pobednicima na nivou svakog razreda uručene su nagrade u vidu promo materijala poklona EU info kutka.

 

Učenicima je na časovima stranih jezika pročitan informativni tekst o Evropskom danu jezika što je zabeleženo u napomeni prilikom upisivanja časova tog dana.

 

Odabrani talentovani učenici za recitovanje i glumu snimili su video sa recitovanjem na stranim jezicima koje uče u školi koji će biti na sajtu i YT kanalu škole.