Светски дан здраве хране

У оквиру програма Еко школе, обележен је Светски дан здраве хране

 

16. октобар је у Еколошком календару означен као Светски дан здраве хране. Овај датум је 1981. године установила организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) у циљу подизања свести о стварању света без гладних.

Стручњаци саветују да треба водити рачуна о исхрани, која је уз физичку активност једна од најбитнијих за здравље људи.

Циљ обележавања Светског дана здраве хране јесте скретање пажње ученицима на стицање здравих навика, а то се најбоље показује преко здравог начина исхране.

Познати смо као нација која једе јаку и масну храну, хранимо се нередовно, често користимо брзу храну, а требало би да тежимо правилној исхрани кроз редовне оброке, са више воћа и поврћа, да уносимо храну која има довољно хранљивих састојака и заштитних материја да штити наш организам од инфекција и болести, да нам подиже имунитет. Исправне навике у вези са исхраном треба стећи у најранијем детињству, што често није случај.

О овим темама је на ванредној седници Ученичког парламента говорила наставница биологије Андријана Марковић Јанковић, која је у дужем периоду спроводила истраживање са темом „Савремена“ исхрана деце школског узраста. На интерактивној трибини са истим насловом чланови Парламента су могли да чују све о здравој исхрани, као и о погрешно стеченим навикама. Једно од важних питање које је постављено је зашто деца, која су едукована и знају шта је исправно а шта не, јако често једу брзу нездраву храну, пуну адитива и емулгатора, грицкалице, пију енергетска и газирана пића. Са циљем да се нешто промени, договорена је даља сарадња са члановима Парламента у наредном периоду.

Ово корисно предававање и дискусија након њега су почетак обележавања Дана здраве хране. Наставак ће уследити следеће недеље, када ће у холу школе бити изложени ликовни радови ученика свих узраста.

15.10.2021. године    координатор Еко школе Зорица Ивановић